UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miraslar listesine girmeyi başaran bir geleneğimiz olan Türk kahvesi, çıkış noktası ile alakalı birçok değişik hikâyeye sahip bir içecek olarak biliniyor. En sık ifade edilen çıkış hikayesi ise 1554 senesinde iki Suriyeli tüccar tarafından İstanbul’a getirilmesi şeklinde aktarılıyor. Sonrasında güğüm ve cezvelerde pişirilen bu içecek, yöreye has sunumlar ile tüketilmeye başlanıyor. Tahminlere göre Yemen’den Anadolu’ya getirilmiş olan kahve, devrin kahvehanelerinde sunularak halkla tanışıyor. Bu lezzete adeta hayran kalan Anadolu halkının Türk kahvesini benimsemesi uzun sürmüyor. İlk yapılış şekli, çekirdeklerin tavalarda kavrulmasından hemen sonra dibek yardımı ile dövülüp toz hale getirilmesi ve hemen sonrasında özel cezvelerde pişirilmesi olarak anlatılan Türk kahvesi, zaman içinde yaygın bir biçimde tüketilip çeşitleniyor.