• Hakkımızda
    • Misyonumuz
    • Vizyonumuz
    • Sertifikalar
    • Su Analiz Belgeleri
  • Ürünler
    • Bardak Ürünleri
    • Çaylar
    • Kağıt Ürünleri
    • Kahveler
    • Sular
  • Blog
  • İletişim
SİPARİŞ VER
Şekerpınar Mah. Irmak Sok. No:33 Çayırova / Kocaeli
0262 642 26 00
0541 642 26 00
  • Hakkımızda
    • Misyonumuz
    • Vizyonumuz
    • Sertifikalar
    • Su Analiz Belgeleri
  • Ürünler
    • Bardak Ürünleri
    • Çaylar
    • Kağıt Ürünleri
    • Kahveler
    • Sular
  • Blog
  • İletişim

Çay Üretim Süreci Nasıl Olur?

  • Anasayfa
  • Blog
  • Ana Kategori
  • Çay Üretim Süreci Nasıl Olur?
SOLDURMA

Soldurma, taze çay yapraklarının içerdiği %70-80 oranındaki suyun %50-55’e düşürülmesi işlemidir. Siyah çay üretiminin zorunlu ve en önemli ilk aşamasıdır. Soldurma sonucunda yaprakların hücre özsuları daha yoğun hale gelir ve kıvırma işlemi için uygun elastik yapı sağlanır.

KIVIRMA

Kıvırma, solmuş çay yaprağının farklı çay üretim makinelerinde parçalanması, ezilmesi ve bükülmesiyle hücre öz suyunun kıvrılmış yaprak yüzeyine yayılması ve oksidasyonun başlaması işlemidir. Yaprak kıvrılırken bununla birlikte bükülür ve ağır ağır kırılıp parçalanır. Bu şekilde yaprak hücleri hava ile temas eder ve siyah çay için gerekli olan kimyasal değişmelerin başlaması sağlanır.

OKSİDASYON

Oksidasyon kıvrılan ve parçalanan çay yaprağının hücre öz suyunda bulunan kimyasalların oksidasyon ile biyolojik değişikliğe uğrayarak siyah çayda istenen renk, burukluk, parlaklık, koku ve aromanın oluşması sağlanır. Oksidasyon sonucunda çay yaprağının yeşil rengi bakır kırmızısına dönüşerek elma kokulu hoş bir tat oluşur. Oksidasyonda sıcaklık hava şartlarına bağlı olarak 21-32°C arasında olabilir. Çay üretiminde oksidasyon sıcaklığı 24-26 derece arasındadır.

KURUTMA

Kurutma sırasında kıvrılmış ve fermente olmuş çay yaprağının nem oranı fırınlanarak %3-4 seviyelerine indirilir. Kurutmanın amacı oksidasyonu durdurarak kazanılan özelliklerin ve oluşan maddelerin kaybına mani olacak ortamı oluşturmak, çayı mamul hale getirmektir.

TASNİF VE PAKETLEME

Fırından çıkan kuru çayların elekten geçirilerek kalınlık ve kalitelerine nazaran ayrılma işlemidir. Kurutulmuş çaylar lif tutucularından geçirilerek lif ve çay çöplerinden ayrılırlar. Kurutmalardan çıkıp tasnife gelen ve herhangi bir kırma işlemine tabi tutulmadan elenen çaylara A grubu çaylar, kalan çayların kırıcılarla kırılıp yeniden elenmesi sonucu elde edilen çaylara B-C grubu çaylar denir. Son aşama ise paketlemedir.

Önerilen Yazılar

Çay Tüketen 7 Ülke

Çay yalnızca Türkiye’de değil, dünyanın değişik birçok coğrafyasında da önemli bir kültürel değer. Kimi ülkelerde süt, kimi ülkelerde limon, kimi ülkelerde ise bal ile servis edilen […]
Ağustos 13, 2021

Suyun Cilde Faydaları

Su içmek, hayatımızın en önemli eylemi olduğu kadar, güzelliğimizi de ayakta tutan, gençliğimizi uzatan ve sağlık açısından birçok konuda bizi destekleyen bir eylem. Vücudun her noktasına […]
Ağustos 13, 2021

Çayın Faydaları Nelerdir?

Kalp sağlığı için faydalı olabilir Siyah çay, kalp sağlığına faydalı olan flavonoid adı verilen bir antioksidan grubu içerir. Çayla beraber flavonoidler sebze, meyve, kırmızı şarap ve […]
Ağustos 13, 2021

Son Yazılar

  • Çay Tüketen 7 Ülke
    Ağustos 13, 2021
  • Çay Üretim Süreci Nasıl Olur?
    Ağustos 13, 2021
  • Suyun Cilde Faydaları
    Ağustos 13, 2021
  • Çayın Faydaları Nelerdir?
    Ağustos 13, 2021
  • Türk Kahvesi Nasıl Üretilir?
    Ağustos 13, 2021

Kurumsal

  • Hakkımızda
  • Misyonumuz
  • Vizyonumuz
  • Sertifikalarımız
  • Referanslarımız

Ürünlerimiz

  • Hayat Su Gebze
  • Ofçay Gebze
  • Beypazarı Gebze
  • Mehmet Efendi Gebze
  • Hayat Damacana Gebze

İletişim

  • Pelitli Mah. Tavşanlıyolu Cad. No:52 Gebze, Kocaeli
  • 0262 642 26 00
  • 0541 642 26 00
  • İletişim
Copyright ©2025 Bakış Su Hayat Su Gebze. All rights reserved.