Çay Nasıl Demlenir?
Geleneksel içeceklerimizden bir tanesi olan çay, dünya çapında de birçok kültür tarafından tüketilmektedir. Dünyadaki tüm çay türleri, Camellia Sinensis ismin de bitkiden meydana gelir. Fermantasyon işlemine göre de bu bitkiden birçok tür üretilir. Çay nasıl demlenir sorusunun ise fazlaca değişik yanıtları vardır. Her kültür, kendi yöntemine göre demleme işlemini gerçekleştirir. En iyi çay demleme yöntemi birtakım püf noktalar göz önüne alınarak, başarıyla uygulanabilir. Genelde demleme işlemi siyah çay ürünleri ile gerçekleştirilir. Yeşil veya beyaz çay demleme şekilleri tamamen değişik şekillerde uygulanmaktadır.
-
• En iyi çay, porselen demlikte demlenir. Bakır veya paslanmaz demlik ürünlerini de kullanabilirsiniz. Kullandığınız çayın kalitesi de, demleme kalitesinde önemli bir rol oynar.
-
• Daha leziz çay demleme tarifinin başarılı olabilmesi için, doğal veya arıtılmış su kullanılması gerekir.
-
• Taze uygun bir halde muhafaza edilen çay bitkileri tercih edilmelidir. Muhafaza işlemi çok önemlidir. Nemli olmayan ve ışık görmeyen yerlerde muhafaza işlemi sağlanmalıdır. Kavanozda saklama ve kiler ortamında muhafaza etme, en sağlıklı metot olacaktır. Böylelikle çay yapraklarının kuru kalması sağlanacaktır. Ayrıca demleme işlemi sırası hariç olmak üzere, mümkün olduğu kadar oksijen ile temas ettirilmemelidir.
-
• Alt demlikte su kaynarken, üst demlik boş olmalıdır ve ısıtılmalıdır.
-
• Su kaynarken çay demlemek yanlış bir hareket olacaktır. Fokurdama sağlandıktan sonrasında, demliğin altındaki ateş kapatılır ve fokurdamanın durması beklenir. Ancak o zaman demleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
-
• Demleme işlemini gerçekleştirirken, suyu olabildiğince yukarıdan dökülmelidir. Hava ile temas eden ve ideal ısıya sahip olan su, iyi bir demlemeyi sağlayacaktır.
-
• Demleme işlemi tamamladıktan sonra çaydanlık, 20 dakika kadar kısık ateşte bekletilir.
• 35 dakika içinde, demlenen çay tüketilmelidir. Ateşin üstünden demlik alındığında tekrar, ateşin üzerine koyulmamalıdır.