Çay yalnızca Türkiye’de değil, dünyanın değişik birçok coğrafyasında da önemli bir kültürel değer. Kimi ülkelerde süt, kimi ülkelerde limon, kimi ülkelerde ise bal ile servis edilen çay, ilginç ritüelleriyle de dikkat çekiyor.
En fazla çay tüketen ülkeler içinde bulunan Türkiye, Karadeniz bölgesindeki çay tarlaları ile çay üretimi konusunda da Dünya’da oldukça önemli bir yere sahip . Sıklıkla sabah kahvaltılarında tüketilen siyah çay, bununla beraber öğle ve akşam yemeklerinden sonra da tercih ediliyor. Misafirlere sunulacak ikramlar içinde da öne çıkan çay, Türk kültüründeki en önemli unsurlardan biri.
Oldukça köklü bir çay tarihine sahip olan Çin’in 20 değişik bölgesinde çay üretimi yapılıyor. Yörelerine göre renk, koku ve tat konularında farklılık gösteren çaylar; yeşil, siyah, Wulong (bir tür yarı mayalanmış), beyaz, sarı, kırmızı ve yasemin olarak 7 değişik çeşide ayrılıyor. Ruhu dinlendirdiğine ve rahatlattığına inanılan çay, Çin halkı için ulusal içecek konumuna gelmiş durumda.
Dünyada çay denilince akla gelen ilk ülkelerden biri de İngiltere’dir. Siyah çaya olan düşkünlüğü ile malum İngiltere’de sütlü çay ritüeli, bir sembol haline gelmiş durumda. Porselen çaydanlıkların ve çeşitli atıştırmaların da yer aldığı “5 çayı” kavramı İngiltere’de ortaya çıkmıştır.
Yerba Mate, Güney Amerika’da ve Arjantin’de tüketilen en popüler çaylardan biridir. Kurutulmuş yerba yapraklarından hazırlanan bu yeşil çay, yapraklarından arındırılmak için metal bir kâsede metal bir pipetle içilir. Bunun yanı sıra kurutulmuş yerba yaprakları bolca oranda vitamin içerir.
Tüm dünyada popüler olmaya başlayan “sütlü inci çayı”, yıllarca Tayvan gelenekleri içinde yer edinen önemli bir çaydır. Hem soğuk aynı zamanda sıcak servis edilebilen Sütlü İnci Çayı, şeker şurubu ile tapyoka incilerinin pişirilmesiyle hazırlanıyor. İlginç görüntüsüyle dikkat çeken Sütlü İnci Çayı’nın tüketim miktarının da arttığı görülüyor.
Yeşil çay ve nanenin karıştırılmasıyla servis edilen Fas Çayı hem Fas’ta aynı zamanda Kuzey Afrika’da oldukça popüler olan bir içecek türü olarak karşımıza çıkıyor. Çay servisi öncesinde bardağa nane konuluyor , sıcak su eklendikten sonra nanenin sinmesi bekleniyor. En nihayetinde de nane, suyun rengini yeşillendirdikten sonrasında üstüne demli çay ekleniyor. Tüm bu işlemlerden sonrasında servise hazır olan Fas Çayı, sağlığa olan faydası sebebiyle de oldukça fazla rağbet görüyor.