• Hakkımızda
    • Misyonumuz
    • Vizyonumuz
    • Sertifikalar
    • Su Analiz Belgeleri
  • Ürünler
    • Bardak Ürünleri
    • Çaylar
    • Kağıt Ürünleri
    • Kahveler
    • Sular
  • Blog
  • İletişim
SİPARİŞ VER
Şekerpınar Mah. Irmak Sok. No:33 Çayırova / Kocaeli
0262 642 26 00
0541 642 26 00
  • Hakkımızda
    • Misyonumuz
    • Vizyonumuz
    • Sertifikalar
    • Su Analiz Belgeleri
  • Ürünler
    • Bardak Ürünleri
    • Çaylar
    • Kağıt Ürünleri
    • Kahveler
    • Sular
  • Blog
  • İletişim

Çay Nasıl Demlenir?

  • Anasayfa
  • Blog
  • Ana Kategori
  • Çay Nasıl Demlenir?
Çay Nasıl Demlenir?

Geleneksel içeceklerimizden bir tanesi olan çay, dünya çapında de birçok kültür tarafından tüketilmektedir. Dünyadaki tüm çay türleri, Camellia Sinensis ismin de bitkiden meydana gelir. Fermantasyon işlemine göre de bu bitkiden birçok tür üretilir. Çay nasıl demlenir sorusunun ise fazlaca değişik yanıtları vardır. Her kültür, kendi yöntemine göre demleme işlemini gerçekleştirir. En iyi çay demleme yöntemi birtakım püf noktalar göz önüne alınarak, başarıyla uygulanabilir. Genelde demleme işlemi siyah çay ürünleri ile gerçekleştirilir. Yeşil veya beyaz çay demleme şekilleri tamamen değişik şekillerde uygulanmaktadır.

    • • En iyi çay, porselen demlikte demlenir. Bakır veya paslanmaz demlik ürünlerini de kullanabilirsiniz. Kullandığınız çayın kalitesi de, demleme kalitesinde önemli bir rol oynar.

 

    • • Daha leziz çay demleme tarifinin başarılı olabilmesi için, doğal veya arıtılmış su kullanılması gerekir.

 

    • • Taze uygun bir halde muhafaza edilen çay bitkileri tercih edilmelidir. Muhafaza işlemi çok önemlidir. Nemli olmayan ve ışık görmeyen yerlerde muhafaza işlemi sağlanmalıdır. Kavanozda saklama ve kiler ortamında muhafaza etme, en sağlıklı metot olacaktır. Böylelikle çay yapraklarının kuru kalması sağlanacaktır. Ayrıca demleme işlemi sırası hariç olmak üzere, mümkün olduğu kadar oksijen ile temas ettirilmemelidir.

 

    • • Alt demlikte su kaynarken, üst demlik boş olmalıdır ve ısıtılmalıdır.

 

    • • Su kaynarken çay demlemek yanlış bir hareket olacaktır. Fokurdama sağlandıktan sonrasında, demliğin altındaki ateş kapatılır ve fokurdamanın durması beklenir. Ancak o zaman demleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

 

    • • Demleme işlemini gerçekleştirirken, suyu olabildiğince yukarıdan dökülmelidir. Hava ile temas eden ve ideal ısıya sahip olan su, iyi bir demlemeyi sağlayacaktır.

 

    • • Demleme işlemi tamamladıktan sonra çaydanlık, 20 dakika kadar kısık ateşte bekletilir.

 

    • 35 dakika içinde, demlenen çay tüketilmelidir. Ateşin üstünden demlik alındığında tekrar, ateşin üzerine koyulmamalıdır.

Önerilen Yazılar

Çay Tüketen 7 Ülke

Çay yalnızca Türkiye’de değil, dünyanın değişik birçok coğrafyasında da önemli bir kültürel değer. Kimi ülkelerde süt, kimi ülkelerde limon, kimi ülkelerde ise bal ile servis edilen […]
Ağustos 13, 2021

Çay Üretim Süreci Nasıl Olur?

SOLDURMA Soldurma, taze çay yapraklarının içerdiği %70-80 oranındaki suyun %50-55’e düşürülmesi işlemidir. Siyah çay üretiminin zorunlu ve en önemli ilk aşamasıdır. Soldurma sonucunda yaprakların hücre özsuları […]
Ağustos 13, 2021

Suyun Cilde Faydaları

Su içmek, hayatımızın en önemli eylemi olduğu kadar, güzelliğimizi de ayakta tutan, gençliğimizi uzatan ve sağlık açısından birçok konuda bizi destekleyen bir eylem. Vücudun her noktasına […]
Ağustos 13, 2021

Son Yazılar

  • Çay Tüketen 7 Ülke
    Ağustos 13, 2021
  • Çay Üretim Süreci Nasıl Olur?
    Ağustos 13, 2021
  • Suyun Cilde Faydaları
    Ağustos 13, 2021
  • Çayın Faydaları Nelerdir?
    Ağustos 13, 2021
  • Türk Kahvesi Nasıl Üretilir?
    Ağustos 13, 2021

Kurumsal

  • Hakkımızda
  • Misyonumuz
  • Vizyonumuz
  • Sertifikalarımız
  • Referanslarımız

Ürünlerimiz

  • Hayat Su Gebze
  • Ofçay Gebze
  • Beypazarı Gebze
  • Mehmet Efendi Gebze
  • Hayat Damacana Gebze

İletişim

  • Pelitli Mah. Tavşanlıyolu Cad. No:52 Gebze, Kocaeli
  • 0262 642 26 00
  • 0541 642 26 00
  • İletişim
Copyright ©2025 Bakış Su Hayat Su Gebze. All rights reserved.