Su yediğimiz gıdaların çözünerek sindirilmesini ve emilmesini elde eden en önemli maddedir. Suyun görevleri içinde vücut ısısını ayarlaması da yer almaktadır. Özellikle sıcak havalarda vücutta terleme ve buharlaşmayı sağlayarak, vücudun serinlemesini etkiler. Özellikle yazları suya daha çok gereksinim duyarız bundan dolayı yazın kış mevsimine göre çok su tüketiriz. Su vücuttaki atık maddelerin vücuttan dışarı atılmasını sağlayan etkendir. Vücutta gereğinden fazla bulunan zararı olan bileşenler su yöntemiyle çözünerek, dışkı ile beraber vücuttan dışarı atılır. Buda vücudun dengesini sağlar. Vücudu ayakta tutan bir nevi sudur. Suyun görevleri içinde hücrelerin gereksinim duyduğu maddeleri hücreye taşıma da önemli bir yer tutar. Ayrıca su hücrelerin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için ihtiyacı olan katı maddelerin çözülmesine de destek olmaktadır.
Beyin, omurilik ve buna benzer organları dış etkenlerden korumak da suyun görevleri içinde yer almaktadır. Suyu sık içen insanların az içen insanlara oranla daha zeki olduklarını söylemek yanlış olmaz. Su hücre, vücut dokusu ve organ yapılarını gerçekleştiren en önemli madde olarak vücut yapısında önemli bir yere sahiptir. Vücudun yarısından fazlası sudan oluşur. Su besinleri ve hormonları vücutta gereksinim duyduğu bölgelere taşıma görevine sahiptir.
Su vücudun sıcaklık dengesini ayarlayarak terleme gibi durumlarında gerçekleşmesini sağlar.
Yeterince su içilmesi vücutta metabolizmanın düzenli bir halde çalışmasını sağlar.
Su açlık hissini azaltmaya da yardımcıdır. Özellikle sabah kahvaltıdan önce içilen bir bardak su iştahı keserek gün boyu gereğinden fazla yemek yemeye engel olarak vücudu zinde tutar. Diyet yapan insanlara özellikle su tüketmeleri tavsiye edilir.